Стотици  бургазлии и гости се потопиха в традициите на Тибет

...
</TD
>Стотици  бургазлии и гости се потопиха в традициите на Тибет
Коментари Харесай

Делегация от Тибет посети Община Бургас

Стотици  бургазлии и посетители се потопиха в традициите на Тибет с  духовно-културната самодейност, която се осъществя в морския град, от 6 до 8 юли. По време на тридневната аудиенция в Бургас се случат поредност от забавни събития, свързани с културата и изкуството. Делегацията от Фондация за хималайска просвета, включва тримата  монаси Лама Сонам, Лама Нийма, Лама Таши и 10 достоверни танцьори. Те дойдоха от Дарамшала/Dharamshala, свещеният град за хиляди тибетци, намиращ се в долината Кангра в Индия, където живее и 14-ият Далай Лама.

Делегацията, водена от Виктор Францеск, основател на фондация Калпатару, Лобсанг Фънтсок, ръководител на Фондацията за хималайска просвета и Лама Сонам, дружно с представители на фондация " Калпатару " се срещнаха персонално с кмета на Бургас,, с цел да му благодарят за оказаното подпомагане и реализирането на събитието в морския град.

" Благодаря за гостоприемството да осъществяваме тази самодейност тук. Пред нас се откри един прелестен град, с толкоз доста топли и сърдечни хора. Много сме щастливи и усещаме това място, като свои дом ", това сподели в приветствието си Лобсанг Фънтсок, ръководител на Фондацията за Хималайска просвета.

Той връчи на кмета на Бургас красива танка, така нареченият тибетски свитък от коприна с нравствен сюжет за благополучие, както и шал катак,изрисуван с осем знака на шанса. Тези най-ценни блага са в минимализирано количество и се дават единствено при най-висши и другарски срещи.

" Идеята това събитие да се случи в Бургас се реши, когато ние бяхме в Дарамшала/Dharamshala, на визаита. Тогава стартира кореспонденцията, а датите съответстваха с рождения ден на духовния лидер Далай Лама. ", показа Виктор Францеск, основател на фондация Калпатару.

На срещата участваха още зам.-кметът по " Култура и изповедание ", Диана Саватева, зам.-кметът по " Строителство " инж.Чанка Коралска, Даниела Северинова от Фондация Калпатару.

Събитието се радва на огромен интерес  и дава опция на публиката да се срещне с трима монаси, особено подготвени в изкуството на мандала,

Днес е последният ден, в който мандалата ще бъде  разрушена. Заключителната гала ще стартира с молитва в 16:00 ч. и ще продължи до 16:30 ч., по време на която ще се извърши разрушаването на мандалата. Това ще бъде последвано от молебствия за добър шанс и благоденствие на цялата аудитория. След разрушаването, цветният пясък от мандалата ще бъде раздаден на публиката в дребни пакети. Монасите и групата ще се насочат към морето за последна молитва на брега на морето, с която събитието ще завърши.

Събитията в Бургас, отдадени на източната просвета, философия и здравословен метод на живот се провеждат от Фондация “Калпатару " с ръководител Виктор Францес и е подкрепена от Община Бургас.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР